18.10.2018

ПРЕДИЗВИЦИ ЗА ИНТЕГРИРАНО УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИЦИ ВО ФИНАНСИСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Аплицирај за семинарот  

Општи податоци


Локација: ТЦЦ Гранд Плаза Хотел
Времетраење: 10:00 – 16:00 часот
Рок за пријавување: 15 октомври 2018

КОНТАКТ ИНФО: +389 2 312 55 00, +389 70 355 656

ЦЕНА:
Уплатата за учество на обуката е 8.900 ден.

НАПОМЕНА:  
За втор учесник од иста институција се плаќа 80%. За трет учесник од истата институција се плаќа 70%.
Полноправните членки на АБИТ, плаќаат само 50% котизација.

Цели


Оваа обука има за цел да помогне во процесот на дефинирање на ризиците во процесот на секојдневното работење на финансиските институции. Од аспект на согледување на моменталната макроекономска состојба, развојот на макроекономијата, предвидување промените кои следат за поголеми резултати и отпорност кон ризиците со кои се соочуваат финансиските институции, а кои вклучуваат дефинирање на можните ризици и сценарија, моделирање на одредени сценарија на солвентноста и ликвидноста, изработка на комуникациски стратегии, подготвеност за спрвување со сите ризици кои следат про развојот и растот на економијата.

Потребата и различните начини на спроведување на ризиците во време и работна околина каде што особено регулативата е брзо менлива, е од незаменливо значење за амортизација на негативните ефекти од таквите промени.

Преку практични примери и решавање на реални проблеми со case study до успешно справување со ризиците.

Целна група


Семинарот е наменет за вработени во банки и финансиски институции особено во секторите за управување со ризици и за сите останати кои сакаат професионално и лично да се надоградат со оваа проблематика на работењето на финансиските институции.

Содржина


МОДУЛ 1: Overall macroeconomic situation
   - Macroeconomic development
   - FX rates
   - Interest rates forecasts, etc.

МОДУЛ 2: Credit Risk Challenges
   - 
How to be ready for next recession?
   - NPL developments
   - NPL sales
   - IFRS 9 – is it over?

МОДУЛ 3: Market and Liquidity risk challenges
   - FX risk – is it worth worrying?
   - Liquidity risk – did we learn something from the last crisis?

МОДУЛ 4: OP Risk issues

МОДУЛ 5: ICAAP as a integrated toll in RM process

Потврдување и јазик


На крајот од обуката секој слушател добива специјалстички сертификат под менторство на EBTN – Brussels.

Обуката се изведува на хрватски јазик.

Предавачи


        

Проф. д-р Иван Шверко
Универзитетски професор, почесен член на Академскиот Совет на АБИТ и Претседател на Меѓународниот советодавен одбор на германскиот институт од Хајделбeрг

Претходно работел и во Hypo Alpe–Adria Банка, како и во Riječkoj банка, Erste & Steiermärkische и Volksbanci банка. Во 2000 година магистрира на деловно работење (МВА) на Универзитетот „Kentucky“ во Lexington САД, потоа во 2006 докторира на Економски факултет – Загреб на тема: „Управување со некредитни ризици во Хрватските банки“. Автор е на бројни научни трудови во областа на банкарството и финансиите, и тоа: „Upravljanje nekreditnim rizicima u hrvatskim financijskim institucijama“, и коавтор на книгата „Novac, bankarstvo i financijska tržišta“.       

In cooperation with:

     


Icon

Ул. „Орце Николов“ бр. 75 1000, Скопје (зграда на Македонска берза АД Скопје - први кат)

Icon2

+389 2 312 5500


Site by