ТРИ ДЕЦЕНИИ МОНЕТАРНА НЕЗАВИСНОСТ

На 26 април, 1992 година, нашата земја го доби првиот денар (којшто го замени југословенскиот динар), а Народна банка на Република Северна Македонија почна да функционира како самостојна централна банка.
Годинава го одбележува 30-годинишниот љубилеј од монетарното осамостојување, каде на свечената академија присуствуваше проф. д-р Синиша Наумоски, член на Советот на Народната банка и претседател на Академскиот совет на АБИТ.


За оваа прилика, Наумоски изјави:

🗣 „Чест ми е што сум дел од раководењето со монетарната политика во едно од најтешките времиња. 30 години монетарна самостојност. Се додека постоиш, ќе постои и македонскиот идентитет! Среќен роденден Народна банка.“


Icon

Ул. „Орце Николов“ бр. 75 1000, Скопје (зграда на Македонска берза АД Скопје - први кат)

Icon2

+389 2 312 5500


Site by